2014-09-22

Narkotika

Det är så j-a enkelt, antingen så släpper vi på alla lagar runt rusningsmedel eller så reglerar vi alla, baserat på vetenskap kring vilka som faktiskt är direkt farliga.

För som det är idag när nån åker i fängelse för cannabis men inte för alkohol är inte en acceptabel situation. Det finns inga som helst belägg för att cannabis är mer skadligt än alkohol och det finns missbruk i båda lägren.

Sen ska man göra skillnad på bruk och missbruk. Enligt en TED-video jag såg igår så är 75% av droganvändningen bruk, 25% är missbruk. Jag orkar inte googla men jag misstänker att siffrorna är likadana för alkohol.

Tydligen så beror en STOR del av överdoserna på heroin på att missbrukaren blandar heroin med en annan drog, som alkohol eller tabletter.

Den största fördelen med att avkriminalisera droger är att när en brukare börjar bli missbrukare så kan dom söka hjälp utan att riskera hela sin tillvaro, man kan gå till doktorn eller socialen och be om hjälp utan att dom måste göra en polisanmälan. Detta är en väldigt, väldigt, viktig punkt ur ett humanistiskt perspektiv.

Om du är emot droger p.g.a. du t ex förlorat en närstående så vill jag att du ska ställa dig frågan om dom hade kunnat komma ur sitt missbruk om dom hade kunnat söka hjälp utan att bli kriminell? Tänk om du hade kunnat anmäla dom för t ex tvångsvård utan att göra dom till kriminella? Hade inte det varit något positivt? För drogerna kommer inte försvinna, dom kommer finnas kvar oavsett hur förbjudna dom är.

Ur ett ekonomiskt perspektiv så är en olaglig droghandel en underjordisk ekonomi som inte kan beskattas, om det skulle legaliseras så skulle man kunna beskatta det och man skulle kunna göra försäljarna ansvariga för kvaliteten på drogerna. Alltså, mer skattepengar, bättre kvalitet på drogerna (färre överdoser p.g.a. smutsigt knark) och bättre beredskap inom vården när man vet vad ett eventuellt akutfall har för skit i blodet.

Förbud har aldrig löst nåt, oftast skapar det bara olagliga ekonomier som gör smugglare och brottslingar rika samt leder till en massa våld och dödsfall.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Bloggerfy